e-ISSN 1302-7476
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi
Koruyucu Diş Hekimliği Bakımından Yirmi Yaş Dişlerine Yaklaşım [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2023; 44(Ozel Sayi): 73-77 | DOI: 10.5505/eudfd.2023.22590

Koruyucu Diş Hekimliği Bakımından Yirmi Yaş Dişlerine Yaklaşım

Berk Karadeniz, Banu Özveri Koyuncu, Uğur Tekin
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir

Gömülü yirmi yaş dişlerinin çekimi diş hekimliği camiasında tartışmalı bir konudur. Gömülü yirmi yaş dişleri tam olarak sürmeyen dişlerdir ve çeşitli sorunlara neden olabilirler. Bazı yaygın sorunlar arasında perikoronit, diş çürüğü, diş eti ve çene kemiği hastalıkları ile kist ve tümör gelişimi yer alır. Gömülü yirmi yaş dişlerinin çekilmesi kararı çeşitli faktörlere bağlıdır. Şiddetli çürükler, kırıklar, patolojik durumlar, apseler, yayılan periodontal hastalıklar gibi diş ve çene sağlığını korumak için veya belirli ameliyatlar veya radyasyon tedavisi öncesinde bazı durumlarda çekim gereklidir. Ancak, özellikle semptomların olmadığı durumlarda diş çekimi her zaman gerekli olmayabilir. Güncel araştırmalar, semptomsuz yirmi yaş dişlerinin çekilmesine ilişkin geleneksel uygulamayı destekleyecek yeterli kanıt bulunmadığını göstermektedir. Bunun yerine, düzenli kontroller ve radyografik muayeneleri içeren dikkatli bir takip stratejisi gereksiz çekimleri önlemeye ve komplikasyonları azaltmaya yardımcı olabilecektir. Nihayetinde, gömülü yirmi yaş dişlerinin çekilmesi kararı her hasta için bireysel olarak verilmelidir. Gömülü yirmi yaş dişi yönetimi alanında uzman bir diş hekimine danışmak ve periyodik değerlendirmeler bilinçli bir karar vermek için önemli bir unsurdur.

Anahtar Kelimeler: Yirmi yaş dişleri, koruyucu diş hekimliği, gömük yirmi yaş dişleri, asemptomatik yirmi yaş dişleri

Approach to Wisdom Teeth in Preventive Dentistry

Berk Karadeniz, Banu Özveri Koyuncu, Uğur Tekin
Ege University Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery, İzmir

The extraction of impacted wisdom teeth is a topic of debate in the dental community. Impacted wisdom teeth are teeth that do not fully erupt and can cause various problems. Some common issues include pericoronitis, tooth decay, gum and jawbone diseases, and the development of cysts and tumors. The decision to extract impacted wisdom teeth depends on several factors. In certain cases, extraction is necessary to protect dental and jaw health, such as severe decay, fractures, pathological conditions, abscesses, spreading periodontal disease, or before certain surgeries or radiation therapy. However, extraction may not always be necessary, especially in the absence of symptoms. Recent research suggests that there is insufficient evidence to support the standard practice of extracting symptom-free wisdom teeth. Instead, a careful follow-up strategy including regular check-ups and radiographic examinations can help prevent unnecessary extractions and reduce complications. Ultimately, the decision to extract impacted wisdom teeth should be made on an individual basis for each patient. Consultation with a dentist specializing in impacted wisdom teeth management and periodic evaluations are important for making an informed decision.

Keywords: Wisdom teeth, preventive dentistry, impacted wisdom teeth, asymptomatic wisdom teeth

Berk Karadeniz, Banu Özveri Koyuncu, Uğur Tekin. Approach to Wisdom Teeth in Preventive Dentistry. EÜ Dişhek Fak Derg. 2023; 44(Ozel Sayi): 73-77

Sorumlu Yazar: Berk Karadeniz, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale